Vikend u Barceloni – Tri, četiri, sad! 12 obaveznih atrakcija

Vikend u Barceloni je jedna od najboljih get away ideja za trodnevnu dozu mediteranskog začina za kraj radnog tjedna.

Barcelona je dobro povezana sa gotovo svim dijelovima Europe. Letovi su jeftini i za 1-3 sata si na plaži!

Ova destinacija nije zanimljiva samo tijekom ljetne sezone. U Barceloni se može pronaći zanimljivih sadržaja i atrakcija tijekom cijele godine. To je ono što je čini našom današnjom idejom za vikend putovanje.

Vikend u Barceloni
Vikend u Barceloni

 

Kako do Barcelone?

Barcelona je jedan od rijetkih gradova u Europi koji je dobro povezan sa više-manje svakom državom. U prijevodu, jaaaako jeftine povratne karte su dostupne tijekom cijele godine.

Aerodrom – centar grada

Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport (BCN) je povezan sa centrom grada i to na nekoliko načina.

Prvo je službeni airport shuttle pod nazivom Aerobús. Cijena karte u jednom smjeru je 5-6€. Postoji opcija povratne karte za 10ak eura koja se mora iskoristiti u roku od 14 dana od kada je kupljena. Isplati se za vikend u Barceloni, odnosno za boravak kraći od 2 tjedna. Karte se mogu kupiti online.

Osim službenog airport shuttle autobusa, metro je druga opcija koja povezuje centar grada sa aerodromom. Dvije metro linije se na izbor:

A1 linija koja svaki dan povezuje Plaça Catalunya sa aerodromom (Terminal 1). I u drugom smjeru. Vožnja traje oko 35 minuta.

A2 linija povezuje Plaça Catalunya sa aerodromom (Terminal 2). I u drugom smjeru. Vožnja traje oko 50 minuta.

Ono na što treba paziti je vrijeme kada se promet odvija što uključuje učestalost voznog reda i trajanje. Ponekad se može dogoditi da metro i bus ne prometuje tijekom noći. Ovu informaciju najbolje je provjeriti tijekom planiranja putovanja.

Ako dolazite iz okolnih dijelova Španjolske ili Francuske, relativno jeftina opcija je autobus ili vlak. Kartu za autobus je najbolje kupiti što prije jer što je viša potražnja za kartama i bliži datum putovanja, baš kao i sa avionskim kartama, cijena ide gore!

Alsa bus je bila moj izbor kada sam putovala iz Valencije prema Barceloni. Karte kupljene mjesec dana prije platila sam oko 10 eura po smjeru. Autobusna stanica u Barceloni je Barcelona Estación Nord.

Informacije o prijevozima se stalno mijenjaju i neophodno je biti u toku kod planiranja putovanja.

sagrada familia vikend u barceloni
Sagrada Familia

 

Smještaj za vikend u Barceloni

Ovisi o prioritetima, hosteli se kreću od 10 eura po noći, hoteli od 30 eura po noćenju, a apartmani od 70 eura po noćenju.

Što se može vidjeti i kako provesti vikend u Barceloni?

Uz dobru organizaciju, u dva puna dana i dvije noći se može poprilično dobro provesti i obići u Barceloni.

Donosim nekoliko ideja što vidjeti i kako provesti vikend u Barceloni iz osobnog iskustva.

 1. La Rambla

Poznata šetnica u Barceloni duga čak 1.3 km. Sastoji se od pješačkog dijela koji prate dva reda visokih stabala i raznih kafića, restorana i suvenirnica na rubovima. Ova centralna ulica u Barceloni započinje sa Plaça de Catalunya a završava u luci, na obali grada.

Ime ove ulice je poteklo od Arapske riječi za „pijesak“.

La Rambla
La Rambla

 

 1. Plaça de Catalunya

Već spomenuta prije, ovo je najveći trg u centru grada. Predstavlja mnoge povijesne značajke ovih prostora. Jedno je sigurno, na trgu iz nekog razloga možete očekivati bezbroj golubova.

Plaça de Catalunya vikend u Barceloni
Plaça de Catalunya

 

 1. La Boqueria

La Boqueria je glavna tržnice svježe hrane u Barceloni. Ovi tipovi marketa predstavljaju veliki dio Španjolske kulture te se može pronaći u svakom gradu. Ova je dosta slična onoj Mercado Central koja se nalazi u Valenciji.

Ovdje se može pronaći svega, od svježeg mesa i ribe, pa sve do raznih vrsta cijeđenih sokova. La Boqueria se nalazi na La Rambli i održava tradiciju preko 200 godina!

 1. Sagrada Família

Mnogi koji odluče provesti vikend u Barceloni izaberu Sagradu Famíliu kao početak svog obilaska. Da je ovo najpopularnije mjesto u gradu govori i stalna gužva te tisuće ljudi u okolici Sagrade koji često imaju samo jedan cilj – uhvatiti dobru sliku.

Ali sa druge strane, tko ih može i kriviti kad je ovo djelo Gaudí-a najveća nedovršena rimsko-katolička bazilika predivna i jedinstvena građevina koja se ne viđa često.

Dio bazilike na kojem je radio Antonio Gaudí je pod zaštitom UNESCO-a. Gradnja je započeta davne 1882. godine, i ne nadzire joj se skori završetak gradnje.

Sagrada Família se prevodi sa katalonskog kao Holy Family.

Ulazak u baziliku je dozvoljen, karte je najbolje kupiti unaprijed, a cijene i ostale informacije nalaze se na linku.

sagrada familia vikend u barceloni
Sagrada Familia

 

Sagrada Familia - ocekivanje i realnost
Sagrada Familia – ocekivanje i realnost

 

sagrada familia vikend u barceloni 2
Sagrada Familia

 

 1. Barcelona Katedrala i Gothic Quarter

Neo-gotička katedrala sa temeljima iz 13. stoljeća a fasadom iz 19. stoljeća nalazi se u predivnom Gothic Quarter Barcelone koji je must see on so many levels. Predivan dio grada, stare ulice pružaju potpuni doživljaj katalonske kulture.

Barcelona Katedrala viken u barceloni
Barcelona Katedrala

 

Gothic Quarter Barcelona
Gothic Quarter – Barcelona

 

 1. Casa Batlló

Još jedno djelo slavnog Antonia Gaudí-a. Poznata je arhitektonska kreacija, ujedno i nezaobilazna za vidjeti tijekom vikenda u Barceloni.

 1. Casa Mila (La Pedrera) | Gaudí Building in Barcelona

Ponovno se vraćamo na Antonia Gaudí-a (i nije zadnji put) na još jedno arhitektonsko obilježje Barcelone. Iako idejom malo podsjeća na Casa Batlló, ovo je sasvim odvojena građevina pod zaštitom UNESCO-a. Podignuta je davne 1912. godine.

Casa Mila - Barcelona
Casa Mila – Barcelona

 

 1. Plaže za vikend u Barceloni

Barceloneta je najpoznatija plaža u ovom gradu koja na jugu centra grada završava sa poznatim tornjem W Barcelona hotela. Osim Barcelonete, tu su Banys del Fòrum, Llevant, Nova Mar Bella, Mar Bella, Bogatell, Nova Icària i Somorrostro. Na rubovima grada nastavlja se niz predivnih plaža vrijednih posjeta ukoliko imate vremena.

Playa Barceloneta, pogled na W barcelona hotel tower
Playa Barceloneta, pogled na W Barcelona hotel tower

 

 1. Arco de Triunfo de Barcelona + Ciutadella Park

Ovaj slavoluk Španjolska je verzija onoga Slavoluka Pobjede u Parizu. Izgrađen je 1888. godine. Na vrhu slavoluka smješteni su grbovi 49 španjolskih provincija koje predvodi grb Barcelone. U nastavku šetnice slavoluka nalazi se Ciutadella Park, centralno zelenilo grada. Ondje se nalazi i Zoo Barcelone.

Arco de Triunfo de Barcelona + Ciutadella Park
Arco de Triunfo de Barcelona + Ciutadella Park

 

 1. Park Güell

Park Güell, još jedan simbol grad Barcelone, djelo je, pogađate, Antonia Gaudí-a. Kako sam i obećala, Casa Mila nije bila zadnja stavka spominjanja ovog legendarnog arhitekta.

Ovaj kompleks započeo je sa izgradnjom 1900. godine, a ono što malo tko zna jest da je prvobitno bio namijenjen izgradnji stanova za život stanovnika Barcelone. Tek je kasnije postao prava turistička atrakcija.

Osim što je sam park pravo umjetničko djelo, zbog svoje lokacije omogućuje panoramski pogled na cijeli grad.

park guell vikend u barceloni
Park Güell

Bitno! Kupnja ulaznice za Park Güell je neizbježan korak! Kod kupnje izaberete točno vrijeme (datum i sat) ulaska u park te se morate pobrinuti da budete tamo ranije. Više informacija o parku i kupnji ulaznica na linku.

Eh da, park je pod UNESCO-vom zaštitom i često su neki dijelovi zatvoreni zbog rekonstrukcije.

Park Güell je napravio i nešto lijepo za okoliš. Ukinuo je letke i kataloge te se umjesto njih sve informacije mogu pronaći na njihovoj besplatnoj aplikaciji.

Park Güell vikend u barceloni
Park Güell

 

Park Güell - Barcelona
Park Güell – Barcelona

 

 1. Magic Fountain, Montjuïc

Šetnja započinje na Plaça d’Espanya (Plaza de España), u podnožju te se nastavlja dugim stepenicama i završava sa Montjuïc dvorcem iz 17. stoljeća na vrhu istoimenog brda. Pogled sa vrha pada na ovaj cijeli dio grada.

Negdje na pola puta nalaze se čarobne fontane koje svako pola sata vikendom u večernjim satima zabavljaju gledatelje i šetače sa svjetlosnim efektima uz vodoskoke fontane. Ovo nije moj tip zabave, smatram da se ta voda i struja mogla pametnije iskoristiti, ali isto tako mnogi turisti odlaze tamo i nekoliko sati prije samog prikazivanja igre svjetlom kako bi uhvatili dobro mjesto. Tko voli …

Ovaj dio grada izgrađen je 1929. godine u sklopu „International Exhibition“ u suradnji sa nekoliko okolnih muzeja poput Nacionalnog muzeja katalonske umjetnosti, Muzeja arheologije i Etnološkog muzeja.

Montjuïc pogled vikend u barceloni
Montjuïc pogled

 

Montjuïc dovrac - Barcelona vikend u barceloni
Montjuïc dovrac – Barcelona

 

 1. Noćni život – Vikend u Barceloni

Za one koji žele probati noćni život tijekom vikenda u Barceloni, sigurno neće ostati razočarani!

Klubska scena Barcelone je vrhunska, te u kombinaciji sa španjolskim noćnim životom, garantira 100% zabavu.

Pravilo kod partijanja u klubovima u Barceloni (kao i u ostatku Španjolske) je prijava na „liste“ za ulazak u klub. Ovo se može izvesti putem nekoliko mobilnih aplikacija. Najpoznatija je exceed.

Kako funkcioniraju liste?

Na odabranoj mobilnoj aplikaciji (koju podržava klub od izbora) prijavi se na listu sa imenom i email adresom te se sa tim dolazi na ulaz kluba i najčešće se može ući besplatno do određenog vremena ili se dobije popust na ulaznicu pa se ulaz umjesto 20 eura plati 10 eura, na primjer.

Putovanje u Barcelonu

 

Vikend u Barceloni – Najvažnije imati na umu kod planiranja:

Općenito pravilo kod putovanja u Barcelonu, a pogotovo ako se odlučite na vikend u Barceloni, a između ostalog kao i kod drugih popularnih destinacija; ključ je u ranom planiranju. Točnije bookiranju atrakcija. Ovisno o sezoni, za neke lokacije dovoljno je 1-2 dana unaprijed dok kod nekih drugih i ranije. Budite na vrijeme i uživajte u vikendu u Barceloni!

Baci oko na ostale savjete za putovanja na mom blogu. 

Javi mi se na hello@travelina.com.hr sa svim pitanjima i prijedlozima za putovanja ili ostavi komentar odmah ispod! Baci oko na moj vječnu travel inspiraciju Pinterest i vidimo se na Instagramu.

Trenutno ne putuješ, ali želiš sačuvati informacije?

Pin!

informacije na temu Vikend u Barceloni za kasnije.

 

Vikend u Barceloni

Putovanje u Barcelonu

Odgovori