Putovanje u Maroko – Putopis: Maroko u tjedan dana

Moje putovanje u Maroko je trajalo ukupno tjedan dana. Polazak je bio sa juga Španjolske preko Gibraltarskih vrata na afrički kontinent.

Ako te zanima kako samostalno isplanirati putovanje, gdje otići i što vidjeti, ili si samo došao po dozu inspiracije o svim mogućnostima koje pruža ova jedinstvena zemlja – na pravom ste mjestu.

Ideje za samostalnu organizaciju putovanja, raspored noćenja i „must see“ obilazak atrakcija pišem u nastavku.

 

Restaurant Sed Nakhla putovanje u Maroko
Prva postaja i odmor nakon ulaska u Maroko – Restaurant Sed Nakhla – pogled na Barrage Ennakhla jezero

 

putovanje u Maroko cijela ruta travelina
Putovanje u Maroko: cijela ruta

 

 

 

Chefchaouen (Plavi grad)

Chefchaouen ili kako se još naziva „Plavi grad“, nadimak je dobio zbog fasada grada obojanih u raznim nijansama plave boje. Ovaj grad prva je postaja našeg putovanja u Maroko.

Tek nekoliko godina unatrag Chefchaouen je počeo privlačiti turiste zbog svog jedinstvenog izgleda. Lokalno stanovništvo je to prepoznalo, dakle zato stoga, fasade grada redovito održava kako bi privukli što više turista svake godine.

Osim fasada, gradić je prepun sadržaja poput marketa, tržnica, Henna tattoo radionica, dućana sa tipičnom marokanskom odjećom i obućom te začinima i hranom. Na glavnom centralnom trgu mnoštvo je restorana i kafića sa izborom lokalne spize.

(Noćenje)

 

Chefchaouen (Plavi grad) fotogenicno mjesto u gradu
Chefchaouen (Plavi grad) fotogenicno mjesto u gradu

 

Pogled na Chefchaouen (Plavi grad)
Pogled na Chefchaouen (Plavi grad)

 

Chefchaouen (Plavi grad) putovanje u maroko
Chefchaouen (Plavi grad)

 

 

Fes / Fez

Fes je poznat po masovnoj proizvodnji kože. Ovaj grad koji je iduća postaja putovanja u Maroko, karakterističan je po svojim uličicama, kalama koji posjetiteljima izgledaju poput labirinta. To je takozvani stari grad ili MEDINA.

Najpoznatije fotografije ovoga grada su one sa pogledom na masovnu radionicu kože Chouara Tannery kožare.

Zanimljivo je da je Fez bio glavni grad Kraljevine Maroko u nekoliko navrata, a zadnji put do 1927. godine. Danas je Rabat glavni grad Maroka.

Fez je također i naziv za kape/pokrivala za glavu koja su nosili za vrijeme Otomanskog Carstva.

Medina Fes el Bali, što je naziv za stari dio grada, nalazi se na popisu zaštićene UNESCO svjetske baštine.

Fez, proizvodnja i bojanje kože
Fez, proizvodnja i bojanje kože

 

Palais Royal Dar El Makhzen Fez Putovanje u Maroko
Palais Royal Dar El Makhzen Fez

 

Meknes

Meknes je jedan od većih gradova u Maroku koji je također u jednom periodu bio glavni grad Kraljevine. Ono po čemu je ovaj grad značajan je kompleksni dvorac koji je izgrađen u 18. stoljeću u svrhu obrane grada dok je Meknes bio prijestolnica.

Meknes , glavni trg putovanje u maroko
Meknes, glavni trg

 

Azrou

Azrou je mjesto čestog zaustavljanja putnika koji se odluče na ovu rutu tijekom avanture – putovanje u Maroko. Razlog tome je što se u okolici ovog gradića nalazi prirodno stanište Makaki majmuna! Točna lokacija njihovog prirodnog staništa je Cèdre Gouraud Forest.

Pozor!

>> S obzirom da je ovo česta postaja turista, lokalno stanovništvo se prilagodilo situaciji te je vidjelo priliku za zaradu. Tako će se tamo pronaći nekoliko „lokalaca“ koji imaju spremne komade hrane za majmune te vam ih nude da ih uzmete kako bi privukli majmune sebi. Nema ništa loše u tome, samo morate bili spremni na to da ako uzmete hranu od njih, očekivati će i da im date nešto novca zauzvrat. <<

Ovdje se u okolici Azrou nalazi nekoliko jeftinijih hotela koji mogu biti dobar izbor za noćenje.

Noćenje

 

Azrou (Maroko) Makaki majmun
Azrou (Maroko) Makaki majmun

 

Azrou (Maroko) Makaki beba majmun
Azrou (Maroko) Makaki beba majmun

 

Aoufous (Errachidia – Oaza)

Aoufous i Errachidia su mjesta gdje se mogu vidjeti oaze sa početka pustinje Sahare. Errachidia je još i naziv provincije ovog dijela te mjesto pronalaska ostataka/fosila dinosaura.

Aoufous (Errachidia - Oaza)
Aoufous (Errachidia – Oaza)

 

Aoufous (Errachidia - Oaza) Putovanje u Maroko
Aoufous (Errachidia – Oaza)

 

 

Marzouga – Pustinja Sahara

Mezrouga je selo na početku Sahare koje je u potpunosti prilagođeno turizmu. Merzouga je početno mjesto svih pustinjskih tura, pustinjskih kampova, hotela i atrakcija.

Ono što je mene najviše oduševilo je činjenica da za vrijeme koje sam provela tamo, nisam imala dojma da sam u turističkom središtu već da sam dio nevjerojatne prirode, okružena beskrajnom pustinjom. Dok u stvarnosti površina pustinjskog dijela iznosi svega 10 km širine te 20 km dužine.

Zanimljivo je da je od Merzouge granica Maroka sa Alžirom udaljena samo 20ak kilometara. Ovdje kako sam već i spomenula počinje pustinja Sahara.

Fun fact. Sahara svojom površinom odgovara površini SAD-a. Oko 9 milijuna km2. U Maroku se nalazi tek mali dio pustinje.

2x Noćenje

Izbor noćenja: kamp u pustinji i/ili hotel na rubovima pustinjskih dina Merzouge. (Kao na slikama)

Hotel u Pustinji, Merzouga, Sahara
Hotel u Pustinji, Merzouga, Sahara, pogled na pustinjske dine

 

Hotel u Merzouga Pustinji
Hotel u Sahara Pustinji

 

Kamp u pustinji nocu (Merzouga pustinja)
Kamp u pustinji nocu (Merzouga, Sahara pustinja)

 

Tinghir

Ovaj gradić, nalazi se na gorju Atlas. Okružen je neviđeno lijepom prirodom.

Mi smo posjetili „Les gorges du Todra“ na rijeci Todra.

Nekoliko kilometara zapadno od Tinghira. Specifičnost ovog mjesta leži u poziciji rijeke koja prolazi između dva brda gorja Atlas.

Tinghir, putovanje u Maroko
Tinghir

 

Ouarzazate, Maroko
Ouarzazate, Maroko

 

Ouarzazate

Ovaj predivan grad mjesto je snimanja mnogih filmskih hitova. Razlog tome leži u jedinstvenoj arhitekturi i izgledu. Ouarzazate je apsolutno spreman da se u bilo kojem trenutku pretvori u filmski set.

Noćenje

 

Ouarzazate, Maroko - pogled na Filmski grad
Ouarzazate, Maroko – pogled na Filmski grad

 

Ouarzazate-Maroko-Cesto-koristeno-kao-filmski-set
Ouarzazate Maroko, cesto koristeno kao filmski set

 

 

Marrakesh

Jedna od najpoznatijih uličnih tržnica na svijetu, nalazi se upravo u Marrakeshu. Marrakesh je specifičan grad i privlači mnoštvo turista zbog svoje arhitekture i sadržaja koji nudi. Grad je živ i pun događaja, a malo tko ostane ravnodušan ponudi kvalitetnih predmeta, nakita i odjeće sa tržnica.

Ovdje ćete pronaći kopije svih svjetskih marki po pristupačnim cijenama.

Zanimljivo je primijetiti da su u zadnjih nekoliko godina cijene robe na pazaru porasle i teško je proći jako jeftine komade. Trgovci su se prilagodili turistima „zapadnog“ i europskog svijeta.

Noćenje

Marrakesh putovanje u maroko marakeš
Marrakesh

 

Casablanca

Casablanca, iako jedan od najpoznatijih gradova u Maroku, po površini je tek 5. sa 220 km2.

Površinom najveći gradovi Maroka su redom; Kenitra, Meknes, Ouarzazate, Marrakesh, Casablanca, Rabat (glavni grad Maroka), Tangier.

Casablanca je najveću slavu dobila zahvaljujući istoimenom filmu iz 1942. godine. Film u stvarnosti nije sniman u Casablanci, već u , pogađate – Hollywood-u. U svakom slučaju, u Casablanci se može pronaći kopija ugostiteljskog objekta iz filma pod nazivom „Rick’s Cafe“. Za one koji se odluče ondje popiti kavu, Rick’s Cafe radi svakoga dana dvokratno.

Ono po čemu je Casablanca također poznata i gdje većina posjetioca provodi vrijeme je Džamija Hassana II. Koja je ujedno i druga najveća džamija na svijetu, odmah nakon one u Meki – Masdžid al-Haram.

Casablanca je ekonomski i poslovni centar Maroka, kao i grad sa najviše stanovnika (oko 4 milijuna). Dok je politički i rukovodeći centar Maroka glavni grad – Rabat. Kenitra kao najveći grad po površini ima manje od pola milijuna stanovnika.

Rick's Café Casablanca, Maroko
Rick’s Café Casablanca, Maroko

 

Džamija Hassana II. - Casabanca putovanje u Maroko
Džamija Hassana II. – Casabanca

 

Rabat

Rabat je glavni grad Maroka bez obzira što je tek 6. po veličini. Baš poput Casablance, Rabat se nalazi na obali Atlantskog oceana. Rabat je proglašen glavnim gradom 1912. godine za vrijeme Francuske okupacije. Do tada, glavni grad bio je Fes. Najpopularnije mjesto u gradu je Hassan Tower.

Hassan Tower je nedovršena džamija u Rabatu. Karakteristična je zbog cijelog kompleksa i stupova koji predstavljaju ostatke zida, točnije nedovršene džamije. Izgradnja je stala 1199. godine i nikada se nije nastavila.

Hassan Tower, Rabat, Maroko
Hassan Tower, Rabat, Maroko

 

 

Tangier

Posljednja destinacija ove Marokanske avanture je Tangier.

Tangier je direktnim brodskim linijama povezan sa Španjolskom, Francuskom i Italijom.

Tangier je najpoznatiji po tome što je destinacija od izbora za ljetovanje Marokanske kraljevske obitelji. Tako je, Marokom upravljaju kralj i kraljica. Njihovo boravište je u Dâr-al-Makhzen, kraljevskoj palači  u Rabatu. Službeno ime palače je El Mechouar Essaid Palace što se prevodi kao mjesto dolaska sreće.

Noćenje
 

Aerodromi u Maroku i letovi – Za lakše planiranje: Putovanje u Maroko

Internacionalni aerodromi u Maroku i povoljne cijene karata koje se mogu pronaći iz navedenih destinacija.

 • Fes-Saïss (FEZ) International Airport: Španjolska, Francuska, Belgija, Italija, Nizozemska, Njemačka, UK.
 • Casablanca Mohamed V. (CMN) International Airport: Španjolska, Francuska, Belgija, Italija, Nizozemska, Njemačka, UK, Portugal, Austria.
 • Marrakech Menara (RAK) International Airport: Španjolska, Francuska, Belgija, Italija, Nizozemska, Njemačka, UK, Portugal, Austria, Irska, Grčka, Bugarska, Švicarska, Malta, Švedska, ….
 • Agadir (AGA) International Airport: UK, Belgija, Italija, Francuska, Njemačka, Španjolska.
 • Tangier Boukhalef (TNG) International Airport: Francuska, Italija, Španjolska, Belgija, Njemačka, UK, Malta.

Kao što možete i primijetiti, Maroko je jako dobro povezan zračnim prometom sa europskim tlom!

Caj od mente!
Čaj od mente!

 

Još nekoliko zanimljivih informacije o Maroku; Putovanje u Maroko

*dobro je znati prije planiranja: Putovanje u Maroko*

 • Maroko se nalazi na dijelu afričkog kontinenta koji se zove Maghreb. Ne znam za vas, ali meni zvuči dosta slično kao Zagreb!
 • Maroko se može podijeliti na dva dijela. Onaj obalni i onaj pustinjski, a dijeli ga gorje Atlas. Lociran je u sjevernom dijelu Afrike uz Atlantski Ocean sa zapada i na Mediteranskom moru na sjeveru. Ovdje se nalazi  i poznati Gibraltarski tjesnac koji povezuje dva tijela slane vode. Na istoku granicu dijeli sa Alžirom preko pustinje Sahare.
 • Na jugu se povezuje sa Zapadnom Saharom čiji status još uvijek nije jasan i donosi mnogo geopolitičkih pitanja.
 • Zanimljivo je da na sjeveru dijeli kopnenu granicu sa Španjolskom. Razlog ovome je kolonizacija. Španjolska je dan danas zadržala dio Afričkog kontinenta te su to danas Španjolski gradovi Ceuta i Melilla.  Ovakav raspored donosi  mnoge probleme po pitanju granica.
 • Vožnja brodom preko Gibraltarskog tjesnaca od Ceute ili Tangera do Španjolskog kopna ili Gibraltara traje svega 30ak minuta.
Chefchaouen , Maroko
Kupila sam Djellaba! Chefchaouen, Maroko

 

Putovanje u Maroko: Geopolitika Maroka i teritorijalne anomalije

Maroko i Zapadna Sahara

I ako je po definiciji UN-a Zapadna Sahara najveći i ne samostalno vladajući teritorij na svijetu, Maroko i Polisario se još uvijek bore za teritorij. Razlog je naravno kao i uvijek – nafta. Obala Atlantskog oceana uz rub Zapadne Sahare je bogat izvor nafte te je trenutno pod vodstvom Maroka. Granicu ova dva teritorija čini pješčana berma. Cijela situacija pomalo podsjeća na onu sa Azerbajdžanom?

Putovanje u Maroko: Opće informacije o Maroku:

Populacija Oko 36 milijuna stanovnika
Površina 710,850 km2
Glavni grad Rabat
Službeni jezik Moroccan Arabic, Berber, Hassaniya, Francuski
Religije 99% Islam, 1% Ostali
Etničke skupine 99% Arab-Berber, 1% ostali
GDP $122.458 milijarde
Valuta Marokanski dirham. 10 MD = 7 HRK ; 1 €
Chefchaouen
Lokalno stanovništvo cijeni kontakt! Chefchaouen, Maroko

 
 

Za one koji žele znati više!

 • Takozvani kraljevski gradovi Maroka su 4 povijesna glavna grada koja su u jednom trenutku nosili titulu prijestolnice. To su Fez, Marrakesh, Meknes i Rabat.
 • Maroko je jedina zemlja koja proizvodi i izvozi arganovo ulje. Arganovo ulje koristi se u svrhe kozmetike ali i prehrane.
 • Utičnice su tip C i tip E (dakle, Europske).
 • Marokanska arhitektura je specifična i česta inspiracija arhitektima u ostalim dijelovima svijeta.
 • Djellaba je nacionalna „haljina“ koju nose muškarci i žene. Ima dvije svrhe, zimi da zaštiti od hladnoće, a ljeti od sunca i vrućine.
 • Čaj od mente je nacionalno piće i jako je ukusno! Puno mente u malo tople vode, i tajni sastojak – šećer!
 • Dobra je ideja piti probiotike 10 dana prije putovanja i na putovanju. Hrana je drugačija kao i higijenski uvjeti, te na to treba biti spreman. Najbolji način da se zaštiti od potencijalnih nesretnih momenata sa probavom je primjena probiotika! Osim toga uvijek treba paziti što jedeš, samo skuhano, izbjegavati salate i svježu hranu, bilo kakvo voće. Piti vodu samo iz boce.
 • Za duži boravak u Maroku korisno je kupiti karticu za mobitel. Mi smo kupili broj i gigabajte odmah prvi dan u Chefchaouen-u. Cijena broja + cca 5 GB je 20 eura. Potrebno je napraviti nekoliko koraka za aktivaciju što se nama ponudila napraviti teta na kiosku kod koje smo kupili karticu.
 • Pazi na stvari! Uvijek! Pripremite se da vas vuku za rukav i pokušavaju prodati nešto na apsolutno svakom koraku. Turisti = izvor zarade.

Fun Fact. Maroko im najveći skijaški resort u Africi. 😉

 

kuskus maroko
KusKus!

 

Putovanje u Maroko i Henna Tattoo

Henna tetovaže se rade od boja za kožu koja se dobije od biljke Lawsonia inermis, odnosno Henna tree. Popularna je dekoracija za tijelo u Maroku i može se dobiti na svakom koraku. Cijene su razne, i žene koje ih rade pokušavaju zaraditi što više.

Realna cijena izrade „tetovaže“ na jednoj ruci ne bi trebali platiti više od 5 eura (50 DM).

Bitno je znati da je prava henna boja crvenkasto-smeđe boje i takvu tražiti. Crna boja je umjetna i nije dobra za kožu.

Ako se pazi, henna može potrajati i 2 tjedna na ruci. Kada se tek stavi, potrebno je nekoliko sati da se u potpunosti osuši.

U Maroku je henna tattoo simbol koji se crta kada osoba prolazi kroz događaje koji mijenjaju život na neki način.

Henna tattoo, Maroko
Henna tattoo, Maroko

 

Zbog svoje dostupnosti i otvorenog pristupa te dobre zračne i morske povezanosti, neki Maroko smatraju i produžetkom Europe. Što vi mislite o tome?

Kontaktirajte me na hello@travelina.com.hr i ostavite komentar.

Bacite oko na moju vječnu travel inspiraciju – Pinterest.

Trenutno ne planiraš putovanje u Maroko, ali želiš sačuvati informacije? Pin za kasnije!

putovanje u maroko pinterest travelina com hr

 

 

signature potpis tea travelina

 

 

 

 

 

*Fotografije i tekst članka su vlasništvo autora i nije dozvoljeno korištenje bez konzultacije.

 
Odgovori