Putovanje u Rigu (Latvija) – Kako provesti 1 dan u Rigi

Riga kao glavni grad Latvije nalazi se na obali rijeke Dvine, a svoj tok od 1000 kilometara završava ušćem u Baltičko more. Zanimljivo je da se ušće rijeke nalazi samo nekoliko kilometara od centra Rige. Priču ne temu „Putovanje u Rigu“ započinjemo sa još jednom zanimljivošću. A to je činjenica da je upravo Riga najnaseljeniji grad na cijelom Baltiku.

Kuca crnih glava - Riga - city hall square
Kuca crnih glava – Riga – city hall square

Kako doći do Latvije i započeti putovanje u Rigu?

Do ove sjeverno-europske zemlje vodi nekoliko puteva.

Jedan od popularnijih za polaske iz Hrvatske je let za Helsinki. O kombinaciji putovanja u Rigu, Tallinn i Helsinki sam pisala jednom drugom prilikom, ali evo recimo ovako to izgleda.

Let Zagreb/Split/Dubrovnik/Pula – Helsinki (Split i Dubrovnik su direktni letovi, Zagreb i Pula sa jednim stajanjem)

Trajekt Helsinki – Tallinn

Bus Tallinn – Riga.

 

Za putovanje u Rigu uz odabir busa ima poprilično opcija i upravo je ovo jako popularna ruta jer vožnja traje oko 4 sata a za 5-10 eura koliko su cijene karata ako se kupe na vrijeme, dobijete prijevoz sa vrhunskim autobusima u kojima se možete poslužiti kavom ili čajem. A osim toga, baš kao u avionu imate širok izbor filmova i serija za gledanje na individualnim ekranima na svakom sjedalu.

Iz ostalih Europskih destinacija mogu se pronaći poprilično jeftini letovi. Evo i nekoliko primjera gdje se u Rigu može letjeti direktno za 100-300 kuna.

letovi za rigu iz europe putovanje u rigu travelina skyscanner
Letovi za Rigu iz Europe

 

Što vidjeti ako se odlučiš na putovanje u Rigu?

Riga nije veliki grad i većina se može vidjeti u jednim danu ako se odlučite na putovanje u Rigu. Centar grada sadrži veliki dio atrakcija.

Mapa ispod može poslužiti kao idealan vodič po gradu. Na karti su označene sve znamenitosti u Rigi. Dovoljno je da se zadržite na području centra grada. 

 

 1. Riga Town Hall Square – Rātslaukums ( + Kuća crnih glava)

Pa da započnemo sa najpoznatijom lokacijom u gradu.

Na trgu se između ostalog nalaze i  gradska vijećnica Rige, Kuća crnih glava (House of the Blackheads) , Muzej okupacije Latvije.

Upravo je Kuća crnih glava najupečatljivija građevina na ovoj lokaciji. To je ona narančasta zgrada, često viđena na razglednicama koja simbol grada.

https://www.instagram.com/p/BNO90zBjXfS/

 

Prvobitno je sagrađena negdje u 14. stoljeću. Danas služi u svrhe organiziranja događaja. Ovdje vidimo zanimljiv spoj prošlosti i sadašnjosti. Naime ova ljepotica je izgrađena od strane neženja! S obzirom na svoj status i slobodu, često su donosili živost i zabavu u grad te su organizirali razne zabave i držali društvo Rige na nogama.

Zgrada je nažalost tijekom rata oštećena te je renovirana kasnih 1990.-ih.

 

 1. Tri brata – Trīs Brāļi

Tri brata ili Trīs Brāļi na latvijskom je najstariji kompleks ulice u Rigi, još iz 15 stoljeća. Nalazi se na adresama 17. 19. i 21. Ulica Maza Pils.

Svaki od ova tri „brata“ drugačijih je arhitektonskih karakteristika.

Tako recimo „najstariji brat“ , onaj na adresi Ulica Maza Pils 17, (bijela) mješavina je renesansnog i gotičkog stila sa kaskadnim dizajnom koji vodi prema uskom vrhu.

Onaj „srednji brat“ na adresi Ulica Maza Pils 19, (žute boje) dijeli mješavinu renesanse i Nizozemske arhitekture. Sagrađen u 17. stoljeću. Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je ovaj „brat“ i dom Latvijskog muzeja Arhitekture.

Te na kraju „najmlađi brat“ zelene je boje, na adresi Ulica Maza Pils 21, zaobljenih margina, potječe također iz 17. stoljeća i građen je u baroknom stilu.

https://www.instagram.com/p/BPNhs31DUdJ/

 

 1. Spomenik slobode – Brīvības piemineklis

Spomenik je visok 42 metra te je podignut u znak siječanja vojnika poginulih u borbi protiv sovjetskih snaga u Latvijskom ratu za neovisnost koji se odvio od 1918-1029. godine. Izgrađen je 1935. godine. Tri zvijezde na vrhu su od zlata dok je ostatak spomenika napravljen od granita, sedre i bakra.

 

 1. Bastejkalna Parkovi

Spomenik slobode okružuje predivni Bastejkalna Parkovi. U blizini parka se nalaze Latvijsko sveučilište i Latvijska Operna kuća.

Park riga
Pogled na park

 

 1. Središnja tržnica / central market u Rigi – Centrāltirgus

Centrāltirgus je kompleks izgrađen krajem 1920.godina te je kroz povijest imala različite namjene i korištena i razne svrhe, pogotovo tijekom Drugog svjetskog rata. Locirana je južno od starog grada (Vecrīga) na obali rijeke Dvine.

Ovaj market jedna je od najpoznatijih i najposjećenijih lokacija u gradu. Uz to ova tržnica je jedan od najposjećenijih i najvećih u ovom dijelu Europe. Ondje više of 100 000 kupaca i prodavača dolazi na dnevnoj bazi zbog bogate ponude mesa, ribe, voća, povrća i tekstila.

 

 1. Riga Katedrala

Katedrala u Rigi potječe iz 13. stoljeća i neki je smatraju simbolom grada. Ondje je smještena evangeličko-luteranska crkva i nadbiskupija Latvije.

Katedrala je smještena na Doma laukums trgu, nedaleko od Tri brata.

Putovanje u Rigu
Specifičnosti arhitekture u Rigi

 

 1. Vecrīga – stari grad

Stara jezgra grada je pod zaštitom UNESCO-ve Svjetske Baštine. Ovaj dio kao i svaka gradska jezgra prepun je kafića, restorana, muzeja te mjesta za druženje i noćne izlaske. Vecrīga je nažalost poprilično oštećena tijekom Drugog svjetkosg rata te je cijeli grad obnovljen krajem 1990.-ih.

U ovom dijelu grada se nalaze najstarije crkve i kuće grada.

Zanimljivo je da se u slastičarnicama u ovom dijelu može naručiti kolač koje je dobio naziv upravo po starom dijelu grada – Vecrīga. Nezaobilazna je delicija kako stanovnika Rige, tako i turista.

 

 1. Art Nouveau (Secesija) arhitektura

Riga je grad – sjedište secesijske arhitekture. Gotovo trećina grada je izgrađena u ovom stilu što broji malo manje od 1000 građevina. Lako se prepoznaje po svojim karakteristikama.

Većina ovih građevina nalazi se u novijem dijelu grada, istočno od starog grada. Neke od njih su zaobljene stepenice, prozori, vrata, ženstvene skulpture, cvjetni uzorci.

Riga zanimljivosti po gradu skulpture
Zanimljivosti po gradu – Riga, Latvija

 

 1. Ulica Albert

Izgrađena u secesijskom stilu daje dojam muzeja na otvorenom zbog svoje karakteristične arhitekture. Ono što je zanimljivo za ovu ulicu je brzina kojom su zgrade u ovoj ulici podignute. Dobar dio arhitektonskih dijela je kreirao ruski arhitekt Mikhail Eisenstein.

 

 1. Švedska vrata – Zviedru vārti

U srednjem vijeku Rigu je od potencijalnih neprijatelja štitio veliki zid – bedem širine 90 metara koji je spajao 20 kula. Od 8 vrata koliko ih je nekada bilo na ulazu u grad, danas su preživjela samo jedna – upravo Švedska vrata. A gdje je nekada bio zid, danas je to pretvoreno u Pilsētas Kanāls.

Jedini razlog zašto je Zviedru vārti preživi je taj što je u 17. pretvoren u stan.

 

 1. Crkva Svetog Petra – Rīgas Sv. Pētera baznīca

Rīgas Sv. Pētera baznīca, luteranska crkva građena je u dvije faze, ona u 13. stoljeću i kasnije u 15. – 17. stoljeću. Građena je u stilovima baroka i romanike. Od originalnih dijelova crkve nije puno, tragovi se mogu vidjeti na vanjskim dijelovima crkve.

Toranj koji je visok 124 metra nije imao sretnu prošlost. Nekoliko puta je rušen i gorio kroz povijest. Današnja verzija je izgrađena tijekom 60.-ih godina prošlog stoljeća.

Tijekom posljednje rekonstrukcije instalirano je dizalo koje ti omogući pogled na stari grad sa 72 metra visine.

Putovanje u Rigu djir po gradu
Stari grad, Riga, Latvija

 

 1. Latvijas Nacionālā opera un balets (Latvijska nacionalna opera i balet)

Ovo neo-klasično kazalište podignuto je 1863. godine. Unutrašnjost je dizajnirao isti arhitekt koji je radio na skulpturama postavljenima na Kuću crnih glava.

 

 1. Art Nouveau Muzej

Konstantīns Pēkšēns, jedna od zvijezda Riginog secesijskog pokreta, dizajnirao je i živio u ovoj zgradi u ulici Albert na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

 1. godine unutrašnjost njegovog stana vraćena je u izgled i uređenje iz 1903. godine.

 

 1. Mačja kuća – Kaķu nams

Priča kaže da su ove mačke dizajnirane tako da su leđima okrenute prema Lielā ģilde kući zbog nezadovoljstva latvijskog vladara. Ime je dobila upravo po bakrenim mačkama koje stoje na krovu zgrade. Nalazi se u ulici Meistaru.

Macja kuca - Kaku nams
Macja kuca – Kaku nams

 

 1. Vērmanes Park

Još jedan predivan park u Rigi. Nazvan je po Anni Gertrud Wohrmann, Pruskoj udovici koja je pripomogla u financiranju izgradnje parka u ranim 1810.-im. Park je ljeti prepun raznih društvenih događanja.

 

 1. Katedrala Kristova Rođenja – Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle

Ovo je katedrala pravoslavne zajednice u Rigi. Izgradnja je započeta 1876. godine dok je Latvija bila dio Ruskog Carstva. Tada je car Alexander II donirao crkvi 12 zvona za zvonik. Ta su se zvona otopila početkom 1960-ih pod sovjetskom okupacijom pod sovjetskom okupacijom.

Predivna katedrala, apsolutni must see!

Katedrala Kristova Rodenja - Rigas Kristus Piedzimšanas pareizticigo katedrale
Katedrala Kristova Rodenja – Rigas Kristus Piedzimšanas pareizticigo katedrale

 

I još nekoliko muzeja kao ideja za putovanje u Rigu:

 1. Muzej okupacije
 2. Latvijski nacionalni muzej umjetnosti
 3. Muzej povijesti Rige i navigacije
 4. Etnografski muzej na otvorenom
 5. Muzej motora Rige

 

Zanimljive činjenice o Rigi

 • U ovom gradu živi nešto više od pola milijuna ljudi, a u cijeloj Latviji oko 2 milijuna stanovnika.
 • U Rigi živi 1/3 stanovništva Latvije.
 • Nije tajna da je Riga jedna od hladnijih Europskih destinacija. Zime se ondje hladne, a ljeta kratka. Prosječna godišnja temperatura je oko 7*C.
 • Zbog svoje lokacije na sjeveru Europe, Riga (i Latvija) ljeti broji gotovo 20 sunčanih sati u jednom danu.
 • U Rigu godišnje dođe oko 2 milijuna turista.
 • Iako kroz godinu prevladavaju hladniji dani, na obali Latvije nalazi se mnogo predivnih plaža vrijednih posjeta tijekom ljetnih mjeseci.
 • Ono što je meni bilo nevjerojatno za putovanje u Rigu je količina besplatnih WiFi stanica. Ovaj grad je jedan od onih koji broje najviše BESPLATNIH hotsportova za spojiti se na internet u svijetu.
 • Riga crni balzam je najpoznatije piće u gradu koje svatko mora probati. Čest je izbor za suvenir ili poklon za ponijeti sa putovanja. Piće sadrži alkohol, na bazi je hrasta i slatko-gorkog je okusa.

 

Putovanje u Rigu zanimljivosti po gradu
Zanimljivosti po gradu

 

Činjenice o Latviji

Populacija 2,2 milijuna
Površina 64.589 m2
Glavni grad Riga
Službeni jezik latvijski
Religije pravoslavci (24,1 %), rimokatolici (20,7 %), luterani (20,0 %), agnostici (10,6 %), ateisti (15,8 %),  ostali 8,8 %
Etničke slupine Letonci (62,1 %), Rusi (26,9 %), Bjelorusi – (3,3 %), Ukrajinci (2,2 %), Poljaci (2,2 %)
GDP 29.214 milijarda $
Valuta euro ; 1euro = 7.5 HRK
Pozivni broj +371
Vremenska zona

 

UTC +2

UTC +3 ljeti

 

Za sve solo putnike, Riga je odličan izbor, a na putovanju dobro društvo pravi i odlična knjiga

Javi mi se na hello@travelina.com.hr sa svim pitanjima i prijedlozima za putovanja ili ostavi komentar odmah ispod! Baci oko i na moj vječnu travel inspiraciju Pinterest i vidimo se na Instagramu

Putovanje u Rigu Sightseeing po gradu

 

 

Trenutno ne putuješ, ali želiš sačuvati informacije?

Pin za kasnije!

riga latvija pinterest travelina
Riga je i na pinterestu

Odgovori