Putovanja i cijepljenje – Kada i protiv kojih bolesti

Putovanja i cijepljenje su dvije stvari koje često idu skupa. Od visoke je važnosti bit upoznat sa potrebama cijepljenja pri putovanju u određene zemlje jer u mnogo slučajeva, pravilna i na vrijeme vakcinacija spašava život.

U nastavku teksta objašnjavam u kojem slučaju i protiv kojih bolesti putovanja i cijepljenje idu skupa te se u tablici nalaze informacije za svaku zemlju i teritorij specifično.

Za potpuno razumijevanje preporučam čitanje cijelog teksta.

You will thank me later.

Putovanja i Cijepljenje

 

ŽUTA GROZNICA – PUTOVANJA I OBAVEZNO CIJEPLJENJE

Cijepljenje je obavezno u državama u kojima se putem komaraca prenosi virusna bolest „Žuta groznica“. Ovo je ozbiljna vrsta zaraze protiv koje se stanovništvo u označenim zemljama bori svakoga dana. Prije putovanja potrebno se cijepiti te prilikom ulaska u zemlju pokazati potvrdu o cijepljenju.

Virus se prenosi kada komarac prethodno ubode već zaraženu osobu, te komarac kao vektor prenese na zdravu žrtvu.

ŽUTA GROZNICA – PUTOVANJA I CIJEPLJENJE JE UVJETOVANO OBAVEZNO

Državi u koju putnici ulaze, potrebno je priložiti dokaz o cijepljenju u slučaju da su doputovali iz zemlje koja spada u skupinu rizičnih zemalja sa proširenom Žutom groznicom, te zahvaćenih rizikom od zaraze.

ŽUTA GROZNICA – PUTOVANJA I CIJEPLJENJE NIJE OBAVEZNO

Označene zemlje ne predstavljaju rizik od zaraze i prijenosa bolesti. Vrsta komaraca koji prenose virus nisu prisutni u tim krajevima.

MALARIJA – OBAVEZNO UZIMANJE TABLETA ANITMALARIKA

Malarija je zarazna bolest koji također prenosi komarac. Ovaj put nije u pitanju virus, već Plasmodium. Plasmodium je eukariotski mikroorganizam koji kada uđe u organizam djeluje tako da uništava eritrocite ili crvene krvne stanice. Ovo dovodi do ozbiljnih i dugoročnih zdravstvenih problema koji mogu rezultirati sa visokim stupnjem anemije što onemogućuje eritrocitima prijenos kisika do svih stanica u tijelu.

Naznačene države donose rizik od mogućnosti prijenosa malarije tijekom boravka. Sa druge strane, u nekim od državama rizični su samo neki dijelovi zemlje.

Najbolje je posavjetovati se sa liječnikom rano prije putovanja jer u nekim slučajevima uzimanje antimalarika može započeti i nekoliko mjeseci prije samog putovanja.

Bitno je imati na umu da su tablete samo preventive i ne štite u potpunosti. Svakako treba izbjegavat ubod komaraca pomoću duge odjeće, sprejeva protiv komaraca i spavanja u mrežama tijekom noći.

MALARIJA – UZIMANJE TABLETA ANITMALARIKA NIJE OBAVEZNO

Putovanja i cijepljenje kada se treba cijepiti i protiv kojih bolesti 1

Putovanja i cijepljenje kada se treba cijepiti i protiv kojih bolesti 2

Putovanja i cijepljenje kada se treba cijepiti i protiv kojih bolesti 3

Putovanja i cijepljenje kada se treba cijepiti i protiv kojih bolesti 4

Putovanja i cijepljenje kada se treba cijepiti i protiv kojih bolesti 5

Putovanja i cijepljenje kada se treba cijepiti i protiv kojih bolesti 6

tablica kada se treba cijepiti na putovanju i protiv kojih bolesti 7 (2)

tablica kada se treba cijepiti na putovanju i protiv kojih bolesti 7 (3)

tablica kada se treba cijepiti na putovanju i protiv kojih bolesti 7 (4)

Preuzmi cijelu tablica cjepljenja za putovanja.

PUTOVANJA I CIJEPLJENJE SE PREPORUČUJE:

Kod navedenih bolesti i država označenih ljubičastom bojom, najbolje se posavjetovati sa liječnikom ili epidemiologom.tablica cijepljenja

Činjenica je da se tablice cijepljenja po regijama kreiraju ovisno o potrebi i općenitoj pojavi bolesti na nekom području. To najviše ovisi o prenosiocu odnosno vektoru koju mogu biti komarci, krpelji ili životinje, a u nekim slučajevima i sklonost zagađenja vode i hrane, odnosno bakterijama.

Osim lokacije, situacija uvelike ovisi i o doba godine, planiranim aktivnostima, dijelovima unutar pojedine zemlje koje planiraš posjetiti itd.

TIFUS

Tifus, odnosno „trbušni tifus“ uzrokuje bakterija Salmonella typhi.

Širi se putem hrane i vode zbog neprimjerene higijene i loših sanitarnih uvjeta. A najgore je što dolazi iz fecesa i urina. Muhe su također česti prenosioci ove nimalo ugodne zaraze. U slučaju neadekvatnog liječenje, bolesnik postaje kronični kliconoša. U prijevodu, bakterija se nastali za stalno i uglavnom ne smeta domaćinu, ali je sposoban zaraziti druge. Bez obzira na to, život sa tifusom nije niti malo ugodan.

BJESNOĆA

Bjesnoća se prenosi ugrizom „bijesne“ životinje. Ova bolest se sastoji od virusa kao glavnog protagoniste koji napada središnji živčani sustav. Nalazi se u slini životinje koja je zaražena. Mogu je prenijeti razne domaće i divlje životinje. Uključujući pse, lisice, vukove, rakune, ŠIŠMIŠE, štakore, miševe i mačke.

Velika prednost ovog virusa je ta što je bolja prognoza oporavka što je ugriz dalje od središnjeg živčanog sustava i od mozga. Razlog tome je taj što virus putuje sporo, a finalna destinacija mu je mozak. Tako da period inkubacije može bit od tjedan dana do nekoliko mjeseci ako je ugriz daleko od mozga, kao na primjer na stopalu.

U svakom slučaju, zara se može dogoditi u apsolutno bilo kojem dijelu svijeta te se sa ovim se ne treba šaliti jer posljedice mogu biti zastrašujuće te je potrebno u najkraćem mogućem vremenu dobiti injekciju protiv bjesnoće.

Injekcija se najčešće daje u područje ugriza.

KRPELJNI MENINGOENCEFALITIS

Najčešći je u pojedinim dijelovima Europe. Uzrokuje ga virus kojeg prenose krpelji. Ova bolest zahvaća različite dijelove mozga.

Osim cjepiva u slučaju posjeta rizičnim krajevima, važno je zaštiti se od potencijalnog uboda krpelja općenito. To s najbolje odradi sa adekvatnom odjećom i obućom.

Treba paziti i na vrstu odjeće. Imala sam iz osobnog iskustva vidjeti da je jednom prijatelji krpelj kroz šire jeans hlače prošao do koljena i tamo ga ugrizao! Lukavi su mali krpelji.

MENINGOKOKNI MENINGITIS ILI MENINGOKOKNOM SEPSOM

Upala ovojnice mozga koju uzorkuje bakterija Neisseria meningitidis. Zaraza je nešto češća kod djece. Izaziva neugodne simptome u i na cijelom tijelu. Od krvnih priljeva, ospica pa do vrućice.

Izvor zaraze je čovjek. Često bolesnik bez simptoma. Bakterija se može nastaniti u gornjim dišnim putevima i čekati ondje neko vrijeme da se dogodi neka druga virusna infekcija ili pad imuniteta kako bi napala svog domaćina.

HEPATITIS A i B

Hepatitisa ima 7 (za sada) – A, B, C, D, E, F, G. Hepatitis je upala jetre uzorkovana virusom, a ozbiljnost i ishod situacije najviše ovisi o kojem hepatitisu se radi od ovih 7. Hepatitis se prenosi sa čovjeka putem sline, krvi i drugih tjelesnih tekućina.

Cijepljenje protiv Hepatitisa B je na sreću obavezno.

Cijepljenje protiv Hepatitisa A nije obavezno, barem ne u Europskim zemljama, ali se preporuča.

 

Što je zapravo cjepivo?

Cijepljenjem se stvara umjetna imunost. Drugim riječima u cjepivu se nalazi neki oblik određenog patogena. To može biti „umrtvljeni/slabi“ virus, bakterija, odnosno antigen na koje će ona naš imunološki sustav reagirati i stvoriti antitijela. Na taj način u slučaju stvarne zaraze, naše je tijelo spremno za borbu, već je izradilo DIY oružje i patogen nema apsolutne šanse!

 

ZAKLJUČAK – PUTOVANJA I CIJEPLJENJE

Za očuvanje zdravlja sebe i onih oko nas te uspješno putovanje, neophodno je pratiti tablicu putovanja i cijepljenje.

Kada je riječ o zdravlju, nikada nije pametno raditi na svoju ruku pa se najbolje obratiti onima čiji je to posao. Ponajprije liječnicima i epidemiolozima. Detaljno za temu putovanja i cijepljenje najbolje po potražiti na službenim strancama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

https://www.instagram.com/p/BMaTOCJD50L/

 

Baci oko na ostale savjete za putovanja na mom blogu. 

Javi mi se na hello@travelina.com.hr sa svim pitanjima i prijedlozima za putovanja ili ostavi komentar odmah ispod! Baci oko na moj vječnu travel inspiraciju Pinterest i vidimo se na Instagramu.

Trenutno ne putuješ, ali želiš sačuvati informacije?

Pin!

informacije na temu putovanja i cijepljenje za kasnije.

 

Pinterest Putovanja i cijepljenje travelina
Pinterest

 

Odgovori